There is more to life than increasing its speed. (M. Ghandi)

Tips voor meer FOCUS op je doelen

Wilskracht alleen is soms onvoldoende om je focus te houden... Hieronder alvast enkele tips:

1. Bepaal je belangrijkste taak van de dag.

Bepaal 's morgens wat voor jou de belangrijkste taak van de dag wordt. Negeer e-mails, berichten, ... voor een bepaalde duur (bijvoorbeeld een half uur, uur) en concentreer je volledig op deze taak.

 

2. Plan

Plan de belangrijkste taak van de dag wanneer je brein het helderst is. Oefen elke dag met het voorrang geven aan de belangrijke zaken. De kleine opdrachten komen sowieso goed.

 

 3. Schrap!

Een dag heeft maar 24 uur. Wat zal je schrappen? Of wat zal minder 'goed' zijn dan anders? Bepaal zelf waar je minder aandacht aan zal besteden.

 

4. Plan grotere werkblokken

Stel een schema op waarbij je een langere tijd zonder onderbreking kan werken aan een bepaalde tijd.

 

5. Schakel notificaties uit

Wacht niet op de technologie om jouw tijd terug te geven. Neem zelf initiatief en leg al de apparaten die je mogelijks kunnen afleiden weg. Of schakel de meldingen uit.

 

6. E-mails: op momenten van verslapte aandacht

Plan momenten waarop je je e-mails zal afhandelen, en dit bij voorkeur op momenten waarop je concentratie sowieso laag is. Zo vermijd je dat je van de hak op de tak je dag invult volgens wat binnenkomt.

 

7. Zeg neen

Neen zeggen tegen iemand, is soms 'ja' zeggen voor je doel. Probeer dit eens uit - verantwoord je neen - oefening baart kunst.

 

8. Begin met iets 'kleins' 

Stel je altijd maar iets uit, begin dan met een kleine deelopdracht. Of plan om er maar een een korte, afgebakende periode (bijvoorbeeld twintig minuten) aan te werken. Voor je het weet, zit je er veel langer aan te werken.

 

9. Bouw hindernissen voor je afleiders

Zorg ervoor dat het meer tijd en energie vraagt om te reageren op bepaalde zaken. Als je niet mentaal wilt ping-pong-en tussen afleiding en focus, moet je een aantal hindernissen weer opbouwen tussen jou en wat je afleidt. Merk je bijvoorbeeld dat instagram te veel tijd inneemt van je kwali-tijd, verwijder de app dan van je telefoon. Wees niet bang... hij is zo weer geïnstalleerd... mocht je toch het gevoel hebben van iets te missen.

 

10. Opgelet voor 'fake-win'...

Je echte 'win' is je doel, of een actie in functie van je doel. Alle andere zaken, die je aandacht en actie vragen en waar snel resultaat mee valt te bekomen, is erg misleidend maar zeker een fake-win...